Духът на Дали бди над Фигерас

Родният дом на сюрреалиста е с олющена мазилка, музей пази шедьоврите му

Испания отдава своята почит към живота и творчеството му, като обяви 2004-а за година на великия творец и организира много негови изложби. Художник, дизайнер, създател на филми, Дали превръща в изкуство всеки предмет, до който се докосне. Великият испанец не признава никакви авторитети и сочи твърдо единствено себе си за гений. Казва, че смята само Антонио Гауди за свой учител. Според психоаналитика Луис Салвадор Лопес Ереро обаче прочутият сюрреалист е бил душевноболен в края на живота си. Лекарят е автор на книгата "Скритото лице на Салвадор Дали", запознал се с гения през 1978 г. Според него той знаел, че е болен, но предпочел да скрие това и успял да запази тайната до края на живота си. Художникът издъхва през 1989 г. в родния си град Фигерас.

В наши дни Фигерас е не по-различен, отколкото е бил преди 15 г., когато не само духом, но и телом е бил обитаван от Салвадор Дали. Образът му и сега дебне от всеки ъгъл, витрина или уж случайно изоставена реклама от 70-те. Черно-бяла пожълтяла снимка се мъдри на стъклото на местна сладкарница. От нея комерсиално се пъчи Дали, засукал мустак и лакомо впил поглед в заоблен самун редом с някогашния й собственик. Уличен афиш известява за гостуваща изложба в музея на Дали, а елегантен бутик мами окото с ред дамски чорапи върху пластмасови бедра, припомняйки за проведена навремето кампания от художника. И безпощадно те връхлита подозрението, че незнайно как си се озовал в един друг Далиански свят с табели "Добре дошли в земите на маркиза на Пубол", титла, дадена му от крал Хуан Карлос.
Самият Фигерас е по-близо до френската граница отколкото до Барселона, което обяснява преобладаващия френски акцент. Ако сте в столицата на Каталуния най-удачно е да отидете до мястото, като наемете кола (33 евро на ден). Така може да обиколите Коста Брава - от средновековния замък в Пубол, където почиват тленните останки на Гала, до курорта Кадакес и къщата в залива на Порт Лигат. За визита в последния дом на Дали, чиито размери са непригодни за масова инвазия, е нужно да направите резервация и да се въоръжите с търпение, защото има дълъг списък от чакащи.
По-икономичният и бърз вариант е да отидете до Фигерас с влак. Нужно е да отделите за това поне 1 ден, защото само пътят от Барселона до родното място на художника трае 2 ч, а би-лет в двете посоки излиза към 20 евро. Визитата на театъра музей Салвадор Дали е с вход 9 евро, а разположеният на централния площад музей "Емпорда" може да се разгледа срещу 2 евро.
Местните жители, най-вече прехвърлилите 70, са нещо повече от гид. Те винаги са готови гордо да разкажат за съвременника си Дали. "Отсреща, на номер 6 е родната му къща", услужливо простира показалец възрастна госпожа. И всеки гост е готов да благослови начаса непознатата, защото без нейна помощ като нищо ще му убегне неугледната двуетажна постройка с олющена мазилка, прозорци с капаци и възтесен балкон. А току до затръшнатата негостоприемно врата има едва видима златна табела "Тук се роди Салвадор Дали".
Автор: Марина Димитрова
Публикувано във в. "Стандарт"

Коментари